Spunem despre cineva că este matur atunci când a ajuns la o deplină dezvoltare fizică şi intelectuală. În prezent, la împlinirea frumoasei vârste de 18 ani, copiii devin adulţi, sau perle. Sunt responsabili de faptele lor, pot consuma legal alcool, pot cumpăra ţigări sau jucării sexuale. Tot legal.  Nu sunt neapărat fan al sistemului american, dar eu cred ca vârsta de 21 de ani este mult mai indicată  pentru marcarea maturităţii. Uite de ce.

Cei care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la momentul susţinerii bacalaureatului sunt excepţii. Elevii care susţin examenul sunt maturi, va să zică. Adică sunt deplin dezvoltaţi din punct de vedere intelectual, printre altele. Dovedesc o judecată adâncă, sunt chibzuiţi şi serioşi (sursa). Aceste Perle de la Bacalaureat dovedesc o profundă lipsă de maturitate, însă. În opinia mea, aceste perle sunt cu atât mai interesante cu cât ele reprezintă spuma gândirii unui elev matur. Adica ceea ce se află dincolo de foaia de examen reprezintă ceva peste puterile lor intelectuale.

Analiza ideilor aşternute pe colile de examen ne oferă nouă posibilitatea de a afla cam la ce nivel se află elevii maturi. Ne permite să aflăm câteva lucuri legate de perspectiva lor şi de modul în care ei, maturi fiind, privesc viaţa. În altă ordine de idei accept faptul că perlele nu reprezintă nivelul tuturor. Sunt convins că sunt şi elevi buni, aşa cum au fost mereu. Să ne distram cu cele mai interesante cugerări mature de la examenul de maturitate de anul acesta. Perle rare:

Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani.

Jurnalul e acel ceva pe care îl uiţi în bancă la şcoală şi un coleg îl găseşte şi îl citeşte şi te compromite.

Simţeam că în jurnalul meu pot să îi înjur pe toţi fără să iau bătaie.

Un model excelent de urmat în viaţă este fizicianul Stephen Hawking, pentru 1000 de motive. Dar nu e cool să spui fetelor de acum că vrei să ajungi ca unul într-un scaun cu rotile. Şi atunci te dai fan Alex Velea şi acasă citeşti “Scurtă istorie a timpului”.

Mihai Eminescu minţea în poezii cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţia ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea și prin locuri necurate și că a murit de sifilis.

Iubirea poetului pentru o poză e de neînţeles. Trec mii de femei pe lângă el, zilnic pe stradă, în carne şi oase, iar el tot de poză e îndrăgostit.

Arghezii se depresiona cu poezie tristă deoarece la modă se purta atunci stilul lui amărât. Arghezi e un trist că lumea gusta din tristeţi şi le citea pe nemâncate.

Model în viaţă sî îi şmecheria. Îmi eau model care ştie bani repid să facă, pentru că viața nare timp.

Iubirea plutea în aer ca fumul de mici. Iubirea e ca fumul de mici.

Accidentul este o operă de iubire accidentală. Oamenii se iubeau la nimereală ca o buşitură şi se mai dedulceau neaşteptat. Îşi bubuiau destinele în traficul vieţii amar.

Ann pozează sălbatică cu buze ţuguiate şi romantică e din fire. Ştie să nebunească bărbaţi că îi lucrată pe forme şi ştil şi în inimă îi vagaboandă.

Na-re Teodor Arghiezi poezie veselă. Iel ştie că totul ăi negativi. Mâne poate îi mai bine poate nu cine ştie.

Când te prinde iubirea stai şi te uiţi ca prostul la o poză, zile şi nopţi, iar oamenii nu înţeleg de ce.

Jurnalul intim al unei fete sau băiat se scrie cu ce simt ei în ziua aia. Scri de un tâmpit care nu te iubeşte şi el nici nu ştie că  tu eşti romantică pentru că băieţii vor numai relaţii strict intime.

Cine ştie în câte jurnale eşti tu şi habar nu ai că lumea te bârfeşte.

Eu îl iubesc pe Radu Mazare, pentru că e băiat de viaţă şi e foarte bun în politică. A dus fetele la vot în costum de baie şi face Învierea pe plajă. L-am prins odată în club ameţit şi a dat noroc cu mine, nu s-a jenat.

Am un var cârciumar care este modelul meu. La el la bar vine şi primarul şi n-are treabă cu SANEPID-ul sau controale. Acum îşi face terasă pe faleză. La el sunt numai bucăţi.

Modelul meu este Ilie Năstase, pentru că nu îi pasă de gura lumii şi s-a însurat de multe ori. Când l-a supărat cineva i-a dat-o la temelie.

Surse: evz şi mediafax.

Morala: Inteligenţa pluteşte în aer ca fumul de mici.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces celor dornici să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]