Perle şi examenul de maturitate

Gânduri28Comentarii

Ești aici:··Perle şi examenul de maturitate

Spunem despre cineva că este matur atunci când a ajuns la o deplină dezvoltare fizică şi intelectuală. În prezent, la împlinirea frumoasei vârste de 18 ani, copiii devin adulţi, sau perle. Sunt responsabili de faptele lor, pot consuma legal alcool, pot cumpăra ţigări sau jucării sexuale. Tot legal.  Nu sunt neapărat fan al sistemului american, dar eu cred ca vârsta de 21 de ani este mult mai indicată  pentru marcarea maturităţii. Uite de ce.

Cei care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la momentul susţinerii bacalaureatului sunt excepţii. Elevii care susţin examenul sunt maturi, va să zică. Adică sunt deplin dezvoltaţi din punct de vedere intelectual, printre altele. Dovedesc o judecată adâncă, sunt chibzuiţi şi serioşi (sursa). Aceste Perle de la Bacalaureat dovedesc o profundă lipsă de maturitate, însă. În opinia mea, aceste perle sunt cu atât mai interesante cu cât ele reprezintă spuma gândirii unui elev matur. Adica ceea ce se află dincolo de foaia de examen reprezintă ceva peste puterile lor intelectuale.

Analiza ideilor aşternute pe colile de examen ne oferă nouă posibilitatea de a afla cam la ce nivel se află elevii maturi. Ne permite să aflăm câteva lucuri legate de perspectiva lor şi de modul în care ei, maturi fiind, privesc viaţa. În altă ordine de idei accept faptul că perlele nu reprezintă nivelul tuturor. Sunt convins că sunt şi elevi buni, aşa cum au fost mereu. Să ne distram cu cele mai interesante cugerări mature de la examenul de maturitate de anul acesta. Perle rare:

Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani.

Jurnalul e acel ceva pe care îl uiţi în bancă la şcoală şi un coleg îl găseşte şi îl citeşte şi te compromite.

Simţeam că în jurnalul meu pot să îi înjur pe toţi fără să iau bătaie.

Un model excelent de urmat în viaţă este fizicianul Stephen Hawking, pentru 1000 de motive. Dar nu e cool să spui fetelor de acum că vrei să ajungi ca unul într-un scaun cu rotile. Şi atunci te dai fan Alex Velea şi acasă citeşti “Scurtă istorie a timpului”.

Mihai Eminescu minţea în poezii cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţia ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea și prin locuri necurate și că a murit de sifilis.

Iubirea poetului pentru o poză e de neînţeles. Trec mii de femei pe lângă el, zilnic pe stradă, în carne şi oase, iar el tot de poză e îndrăgostit.

Arghezii se depresiona cu poezie tristă deoarece la modă se purta atunci stilul lui amărât. Arghezi e un trist că lumea gusta din tristeţi şi le citea pe nemâncate.

Model în viaţă sî îi şmecheria. Îmi eau model care ştie bani repid să facă, pentru că viața nare timp.

Iubirea plutea în aer ca fumul de mici. Iubirea e ca fumul de mici.

Accidentul este o operă de iubire accidentală. Oamenii se iubeau la nimereală ca o buşitură şi se mai dedulceau neaşteptat. Îşi bubuiau destinele în traficul vieţii amar.

Ann pozează sălbatică cu buze ţuguiate şi romantică e din fire. Ştie să nebunească bărbaţi că îi lucrată pe forme şi ştil şi în inimă îi vagaboandă.

Na-re Teodor Arghiezi poezie veselă. Iel ştie că totul ăi negativi. Mâne poate îi mai bine poate nu cine ştie.

Când te prinde iubirea stai şi te uiţi ca prostul la o poză, zile şi nopţi, iar oamenii nu înţeleg de ce.

Jurnalul intim al unei fete sau băiat se scrie cu ce simt ei în ziua aia. Scri de un tâmpit care nu te iubeşte şi el nici nu ştie că  tu eşti romantică pentru că băieţii vor numai relaţii strict intime.

Cine ştie în câte jurnale eşti tu şi habar nu ai că lumea te bârfeşte.

Eu îl iubesc pe Radu Mazare, pentru că e băiat de viaţă şi e foarte bun în politică. A dus fetele la vot în costum de baie şi face Învierea pe plajă. L-am prins odată în club ameţit şi a dat noroc cu mine, nu s-a jenat.

Am un var cârciumar care este modelul meu. La el la bar vine şi primarul şi n-are treabă cu SANEPID-ul sau controale. Acum îşi face terasă pe faleză. La el sunt numai bucăţi.

Modelul meu este Ilie Năstase, pentru că nu îi pasă de gura lumii şi s-a însurat de multe ori. Când l-a supărat cineva i-a dat-o la temelie.

Surse: evz şi mediafax.

Morala: Inteligenţa pluteşte în aer ca fumul de mici.

28 de gânduri despre „Perle şi examenul de maturitate”

 1. Stii, initial ma indoiam de veridicitatea acestor perle. Apoi am privit putin in jur, pe strada, prin parc. Si mi-am dat seama ca ele sunt rupte din mintile alora pe care ii vad mancand seminte si tragandu-se in poze cu buze tuguiate, ca sa ma exprim dupa modelul lor, ascultand manele la telefoane…pardon…smartfoane, aruncandu-si declaratii de dragoste care incep cu fa… Asa ca imi voi alunga dubiile si pe blog. Sunt reale. Trist, dar autorii lor sunt rupti din realitate. Ei sunt realitatea.

  1. Da, din cand in cand e bine sa mai iesim din cercurile noastre si sa ne mai ancoramn in realitate. Din nefericire si aceasta este realitatea, asa cum bine zici.
   Trebuie sa recunosc insa faptul ca dragostea si fumul de mici reprezinta o cugetare adanca, aproape poetica.

 2. Deh, s-au dus vremurile cand inspiratia venea de la luna, de la stele, de la luciul apei. Acum, in fum de mici se traiesc cele mai poetice iubiri. Uite-asa se naste literatura de maine.

  1. Pai cum Diana, tu nu stiai ca aceste cuvinte sunt deja in limbajul obisnuit si incet-incet au devenit dex-uite?
   Gandirea…cred ca este un cuvant prea mare pentru ceea ce stiu ca vrei sa zici :)

  1. Razvan, e de plans… Chiar este. Daca e unul, spunem ca este exemplarul mai slab, dar daca exemplarele slabe fac regula… Noi suntem mari si stim sa discernem, dar copiii absorb ceea ce vad in jur. Cat de mult poti sa-i feresti?!

   1. Asa este, am fost egoist si nu m-am gandit la copii. Ai dreptate si te sustin. Mai ales ca esti mamica…Nu vreau sa ma gandesc la ce va urma…
    Radu Mazare a ajuns model…hmm

 3. Unele sunt savuroase.
  Alţi oameni maturi de-ăştia îl au ca model pe Gigi Becali.
  E vina onorabilei mass-media româneşti, care fabrică
  modele de acest gen.

 4. E vina lor, ei nu invata si se prostesc. In locul lor as lasa facebook-ul si viata din online sa invat, macar sa iau bacul.

  1. Mai ales ca BAC-ul este ceva asa, pentru toata lumea. Si totusi, jumatate dintre „maturi” nu-l iau. Asta este o problema…

 5. Știi că interacționez des cu copii. Deci gândirea celor de mai sus o egalează pe cea a micuților de 4-7 ani. Mă refer ca pattern și tip de procese. Sigur, diferă conținutul (copiii nu știu de bucăți și vagaboande și stil și etc), însă ca abilități de a trage concluzii, de a face inferențe… Dacă cei mici sunt simpatici și pot fi lăudați pentru astfel de abilități… La 18 ani, e jenant. Și trist, foarte trist.
  Și mie mi-a plăcut cugetarea cu fumul de mici, serios, m-a făcut să zâmbesc, așa cum zâmbesc la cugetările unui copil. Apoi mi-am amintit că e vorba de un om de 18 ani… :)

  1. Da, daca pui in gura unui copil de 4-5 ani toate cele de mai sus, totul este normal si funny. Dar distanta dintre un copil de 5 ani si un adult de 18 ani este imensa :) Cel putin la prima vedere.
   Realitatea este uneori uimitoare, ce sa zic :)

 6. L-as mai adauga pe lista si pe Alex „Belea”, urmasul lui Pacyno, si el un elev de seama al examenului de anul trecut. Ce sa mai, sunt si veri..ar trebui sa-l cauti :)

  1. Alex Belea? `mnealui sigur canta manele, nu? Am asa un fin simt al substantivelor proprii :)

  2. Asa am crezut si eu dar nu e cazul :))) Cica seamana cu Alex Velea si isi zice Alex „Belea”. Sigur il stii pe Pacyno, trebuie sa-l vezi si pe asta!

 7. Eu nu cred ca omenirea pur si simplu s a prostit,cred ca ceata,fumul si mizeria asta,sau as putea sa spun morbiditatea intelectului romanesc ,e rezultatul atator ani de egocentrism politic la care am fost supusi. insusi Ponta si a copiat lucrarea,_s a stopat orice interes pt evolutie din toate p.d.v.lumea se concentreaza pe buzunar.Inainte profesorii erau modele acum fiindca marea majoritate nu merita pustii se orienteaza spre genul de modele generat de puterea politica care cum spuneam nu e interesata de progresul tarii ci au doar interese personale.Mat rau nu se poate!

  1. Sigur ca se poate si mai rau. Intotdeauna se poate si mai rau. Eu sunt de parere ca pustii au modele cu mult mai mondene ca politicienii. Ceea ce este si mai grav.

 8. Am zis ca mai rau nu se poate, pentru ca nu vad o iesire din situatia asta,cel putin pentru pustii care au dat examenul si pe care i vad fara orizont daca nu cu unul apocaliptic,mi ar placea sa le intinda statul o mana prin personalitati mari din diaspora care sa le inoculeze ideea ca a avea cultura e vital chiar de nu ti aduce bani in buzunar,si apoi alte lucruri necesare ca sa nu moara natiunea in definitiv dar sigur nu se va intampla asta ca nu le pasa,bugetul fiind ceva de care dispun pt a si majora de cate ori vor lefurile pt merite deosebite

  1. Nu este dracul atat de negru. Stiu, lucurile nu merg asa cum ar trebui, dar eu cred ca important este sa credem ca inca se mai poate schimba ceva. Resemnarea chiar nu vine cu nimic pozitiv. Eu sunt increzator, desi asta nu este neaparat un lucru bun :)

 9. tin sa mai spun ca asta ma tulbura: faptul ca modelele generate de politicieni nu sunt modelele acestora n ici pe departe_sunt modele generate de frustrari,de politica inavutirii peste noapte,de lipsa puterii de decenta si devotament pentru tara pe care o tine in ghiare

  1. Acesta este intr-adevar un lucru grav. Anume faptul ca tinerii au ca modele oameni care s-au imbogatit obscur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus