La ofertă, la reducere, pachet promoţional, doi, trei, patru sau chiar cinci plus unul gratis reprezintă cele mai întâlnite metode de a atrage clienţi. La momentul actual, având în vedere publicul ţintă, anumite magazine şi-ar putea trimite în vacanţă echipa de marketing. Pentru că nicio campanie din lume nu are cum să bată puterea de convingere a cuvântului gratuit asupra românilor. Şi vin sărbătorile, oamenii dau bani grei pe cadouri, gadget-uri, ţoale şi mai ales mâncare.

A fost Black Friday, o gaselnita interesanta in strainatate, o palarie prea mare pentru serverele fragile de pe la noi. Ce am retinut eu din acest Black Friday? Ca multe site-uri au fost mai mult picate decat online. Ca multe magazine si-au terminat stocurile inainte de a incepe vanzarea la pret redus. Ca oamenii s-au batut la propriu in magazine pentru un televizor al carui pret a fost majorat cu doua saptamani inainte si acum se vinde la reducere, adica la acelasi pret ca pana in urma cu doua saptamani. Si am mai retinut un lucru care pe mine ma uimeste: oamenii cumpara doar pentru ca obiectele sunt la reducere.

Acum zi-mi tu de ce ti-ai cumpara ca barbat, a treia pereche de bocanci? De ce ti-ai cumpara a treia tableta? De ce ti-ai cumpara al doilea televozor LED? De ce ti-ai schimba telefonul proaspat achizitionat? Un singur raspuns acopera se pare toate intrebarilele mele: pentru ca sunt reduceri. Eu nu inteleg de ce conceptul de reducere se rupe cu totul de conceptul de nevoie. Din punctul meu de vedere o reducere de 40% la un bun pe care deja il detin este egala cu zero. Bunul deja il am, de ce sa dau iarasi bani pe el? Nu simt nevoia sa ma uit la doua televizoare in acelasi timp. Nici sa am buzunarele pline cu smartphone-uri si nici sa am doua tablete la mine mereu.

Sa parasim timpul feeric al Black Friday-ului si sa pasim in domeniul alunecos al alimentelor. Aici lucrurile sunt lesne de analizat pentru ca sunt promotii saptamanale. Cele mai intalnite promotii din domeniul alimentar sunt de tipul la trei pachete cumparate primesti unul gratis. Ceea ce inca nu au reusit sa realizeze anumiti cumparatori este faptul ca bunurile alimentare sunt perisabile. Calculul este simplu: pana la data expirarii produsului promotional, cumparatorul consuma doua pachete. Pe celelalte doua le va arunca pentru ca vor fi deja expirate. Concluzie: Cumparatorul iese in pierdere cu echivalentul unui pachet. Simplu.

Nu contest faptul ca sunt si promotii fenomenale, reduceri foarte mari la produse extrem de utile. Sunt si le-am intalnit si eu. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca nu toate insemnele procentuale lipite ostentativ pe produse iti aduc neaparat un castig. Actul de a cumpara trebuie cantarit luand in considerare nevoia si nu pretul sau procentele reduse.

Morala: Pretutindeni unde omul vrea să se vândă, găseşte cumpărători.