Este foarte „la modă” să purtăm discuții științifice. Mai mult sau mai puțin relevant este și faptul că tindem spre o cunoaștere totală. Noi, ca oameni, vrem să cunoaștem totul, iar una dintre cele mai mari provocări este indentificarea unei forme de viață extraterestră. Eu cred că viața extraterestră există, doar că încă nu avem noi mijloacele necesare să o identificăm.

Foarte multa vreme s-a crezut ca pe Pamant, fara energia provenita de la Soare, nu ar putea exista viata. Lucru contrazis foarte vehement in urma zeci de ani. Il cunosti pe nenea care a descoperit Titanucul? Il cheama Bob Ballard, dar nu asta este important. In intreaga lumea Ballard nu este renumit pentru descoperirea Titanicului ci pentru faptul ca a demonstrat ca viata se poate dezvolta mega lejer si fara lumina, si fara energia de la Soare. Unde?

Pe fundul oceanului, simplu. A gasit specii nemaivazute de crabi, viermi, pesti, pe fundul oceanului, traind intr-o perfecta armonie, fara energia de la Soare. Iata ca se poate. Lucrurile au mers si mai departe. Nu Ballard, ci altii, au explorat pesterile din America de Sud, acele „pesteri fara fund”, si au  descoperit specii de salamandra (fara ochi), crabi, licurici si asa mai departe. Care ghici ce, traiau fara lumina, fara Soare. Asadar se poate!

Unde este apa, sau cel putin un mediu lichid, viata se va dezvolta sigur. Elementul esential este apa. Pe Marte s-au descoperit cristale de gheata, ceea ce inseamna ca la o anumita adancime, se afla apa. Apa care intretine viata. Oare ce specii? Nu stim inca, dar stim ca exista. Nu trebuie decat sa cautam planete care tin apa, sau ceva lichid, cu proprietati cumva similare cu ale apei.

Nu as merge totusi atat de departe, pana la Marte. As ramane pe Pamant. Daca undeva in adancimea scoartei terestre, undeva foarte adanc, este o pestera foarte mare si apa, ce specii de animale gasim acolo? Nedereanjate de atatea mii de ani, libere sa evolueze in voie, fara interventia noastra. Nici macar nu ne putem imagia, imaginatia noastra este strans legata de memorie.

Morala: Oamenii nu sunt decât un accident al evoluției. O simplă treaptă