Se spune ca drumul cel mai scurt între două puncte e o linie dreaptă. Aceste puncte pot reprezenta aspecte fizice sau aspecte imateriale. Dar ce se întâmplă dacă acel drum e blocat? În momentul în care din condiţii naturale fac  drumul cel mai scurt impracticabil, cum optezi pentru cel mai scurt drum? Cum găseşti calea cea dreaptă? Atunci când sedimentele împiedică râul să urmeze cursul firesc,  îl redirectionează, iar râul va găsi cel mai scurt şi cel mai bun curs. Însă oamenii nu sunt râuri. Calea cea draptă este mai greu de găsit.  Oamenii îşi pun întrebări şi caută răspunsuri. Răspunsuri care uneori sunt corecte, alteori eronate.

În momentul în care cursul normal al râului este blocat, acesta va curge în stânga sau în dreapta, căutând să treacă peste blocaj şi să revină la normal. La fel fac şi oamenii, doar că opţiunile lor sunt mai complexe. Alegerea nu se rezumă doar la cele două căi. Şi cu cât sunt mai multe variante, cu atât omul este mai confuz şi mai pripit în ceea ce priveşte decizia pe care o ia. Este la fel ca în vânzări. Cu cât vânzătorul oferă cumpărătorului mai multe produse similare, cu atât cumpărătorului îi va fi mai greu să aleagă.

Nu alegerea este însă momentul crucial într-o astfel de situaţie, ci capacitatea omului de a crede în calea pentru care a optat; în calea cea dreaptă.  Mai devreme sau mai târziu omul îşi va pune întrebarea firească dar dacă făceam altfel? dacă nu făceam aşa? Aici se pierde încrederea în puterile proprii. Echilibrul pe care trebuie să-l creezi între îndoială şi încredere oarbă este unul extrem de sensibil. Se poate strica la o simplă zbatere de aripi ale unui fluture.

E bine să ai încredere că stânga pe care ai făcut-o la un moment dat reprezintă cea mai bună variantă, dar să fii deschis mereu la toate opţiunile care apar pe parcurs. Râul, indiferent de obstacole, va ajunge întotdeauna la destinaţie. Se va vărsa într-un alt râu, într-un fluviu şi în final în Mare. La fel se întâmplă şi cu omul. Urmează firul roşu că vrea sau că nu vrea, că este corect sau nedrept. Calea cea dreaptă, indiferent cât de sinuasă poate părea, trebuie să ducă la destinaţie. Ce înseamnă destinaţia? Greu de spus. Fiecare o interpretează cum doreşte.

Morala: Calea cea dreaptă reprezintă drumul în care ai încredere.