Ce am făcut cu iubirea?

Gânduri8Comentarii

Ești aici:··Ce am făcut cu iubirea?

A fost Valentin. A fost Dragobete. A fost Mărțișor. A fost și Femeia. Primăvară, un nou început, știi tu, iubire. Verde și rosu; cadouri, cum se face; flori, îmbrățișări, ciocolată, lacrimi, hohote, surprize, cum se face. Orice. Oamenii care (se) iubesc sunt cumva mânați să-și arate dragostea. Să cinstească iubirea, cum se face. Dai ceva, primești ceva, uneori e surpriză. Alteori e așteptare. Poate fi orice, se întâmplă. Suntem educați să iubim în felul ăsta. Am văzut om târând în cârcă urs de pluș de doi metri. Cum se face. Fiecare cântărește sentimentele în felul lui. Dar oare ce-am făcut cu iubirea?

Am injectat-o în filme. Am găsit un El și o Ea și i-am lăsat să se atingă. În toate felurile. Le-am livrat, tuturor, personaje care plâng unele după altele, pentru că se iubesc. Lecții de atașament ca la manual, jucate. Povești de dragoste, jucate de oameni. Mulți dintre ei joacă îndrăgostiți deși n-au iubit niciodată. Puțin ironic, dar se face. Oamenii învață acum iubirea și din filme. Se râde în sală.

Am scris-o în cărți. Se scriu și acum povești de dragoste în care nevoia și dorința sunt confundate cu iubirea. Cum se face. Cu suferință, cu familii împotrivă, cu dragoste imposibilă. Ai citit. Cu sinucideri din dragoste, cu tot ce trebuie. Cuțite, pistoale, crime din dragoste. Sigur, dragostea te poate împinge la multe lucruri ciudate. Oamenii cumpără urși, învață iubirea din filme și din cărți. Nu e de râs.

Am pus iubirea în reclame, i-am dat formă și culoare. O și vindem, inimioare roșcovane. Mai mare, mai scump, superofertă. Suntem ca-n filme, jucăm iubirea fără să știm cum arată. Ne implicăm și uităm cine pe cine joacă. Plătim pentru ea. Urșii sunt scumpi. Am pus-o pe tarabe, o vindem și-o cumpărăm. Verde și rosu; cadouri, cum se face; flori, îmbrățișări, ciocolată, lacrimi, hohote, surprize, cum se face. Am făcut din iubire o industrie. Iubim?

Iubirea este arhitectul universului. (Hesiod)

8 gânduri despre „Ce am făcut cu iubirea?”

 1. True! Am citit si mi`a venit Enisor in minte. Cred ca mintea rade de mine sau cel putin asa se distreaza ea. EU sunt foarte curios daca „lumea” constientizeaza sistemul asta? Eu nu inteleg femeile/mamele/fetele care se supara caaa …doar azi e ziua femeii sii „nu a venit nimeni” „si la ele”. Atat de incuiati sa fim?

 2. eu consider ca totul pleaca de indoctrinare. fetele trebuie sa….iar baietii trebuie sa… Multi considera ca e de bunsint sa te porti intr-un anumit fel in zilele astea…ce-ti e si cu asta… iar fetele nu se respecta,desi cica se

  1. Iulia, ce bine ai zis.
   Nu se respecta. Si nu este vorba doar despre fete. Nici ei nu se respecta.
   Multi sunt inca prinsi in „i-am luat ceva, ca asa se face”. Pentru ca trebuie…Trebuie intretinuta iubirea, nu-i asa? :)

 3. Ai dreptate! Mai nou trebuie intretinuta „iubirea”. Cu toate astea mie imi pare ca oamenii nu prea mai iubesc, cei doi dintr-un cuplu nu se mai iubesc intre ei ci pe ei. Iar iubirea este defapt acea imagine pe care trebuie sa o invidieze, admire etc. ceilalti. Legat de respectul de sine, nu il vad nici la tipi. Imi pare un fel de care pe care…

 4. Dl Francois de la Rochefoucauld a zis, „oamenii nu ar sti ce e dragostea daca nu ar auzi vorbindu-se despre ea”. Eu cred ca initiativa medievala de a face promo dragostei romantice in UE a fost totusi buna. Adica inteleg si nuanta propagandistica insa nu cred ca a fost rau intentionata doar pt ca provenea de la vremea Evului Mediu europeean. Plus acest gen de propaganda existase si la vremea culturii romane antice si exista si pe alte meleaguri, de ex si la vremea Psalmilor lui David in Orientul Mijlociu, si in RP Chineza medievala plus sateliti (Japonia de exemplu). Zau, nu toate campaniile de advertising global sunt asa rele prin definitie.

  1. Eu nu sunt de acord cu nenea Francois de la Rochefoucauld. Maximele lui sunt interesante, dar ideea pe care ai mentionat-o mi se pare gresita.

   Dragostea este unul din multele lucruri cu care te nasti. Mi se pare comic sa afirmi ca daca unu s-ar vorbi despre ea nu ai sti ce-i aia. E ca si cum ai zice ca daca nu te invata nimeni sa bei apa, vei muri de sete.

   In schimb te sustin, nu toate campaniile de advertising pe dragoste/iubire sunt atat de rele. Asa-i. Am avut ocazia sa vad niste lucruri fabuloase despre iubire, chiar daca vindeau produse. Se poate si asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus