Liftul tău. Bun sau rău

Gânduri10Comentarii

Ești aici:··Liftul tău. Bun sau rău

Se spune că fiecare persoană din jurul tău este ca un lift pentru tine. Nu am spus-o eu, a spus-o Lorand Soarez. Mi se pare foarte interesanta filosofia asta. Merită atenţie. este o chestiune care spune un adevar cert şi sunt putine filosofii care în adâncul esenţei lor reuşesc să facă asta. Să exprime un adevăr pur. Fiecare om este ca un lift pentru tine. Fiecare persoană din jurul tău trebuie aleasă cu mare atenţie. Trebuie sa faci tot posibilul să îţi alegi liftul care te urcă, dar nu se întamplă mereu acest lucru, nu?

Nu. Uneori ca să poţi urca (în viitor), trebuie mai întâi să cobori. Este ceea ce oamenii au denumit simplu, compromis. Se sacrifică prezentul în speranţa unui viitor mai bun. Dar nici asta nu se întâmplă mereu. Majoritatea sacrificiilor nu atrag după sine şi vremuri viitoare mai bune. Ceea ce înseamnă că dacă azi faci un compromis şi optezi pentru o persoană care te duce în jos, este foarte posibil ca mâine să fii nevoit să faci alt compromis. Generalizând, mergi doar în jos, în condiţiile în care ţelul este să urci. Dar cum identifici lifturile care urcă? Greu, foarte greu.

Relaţiile de prietenie te pot urca sau te pot coborî. În fond, criteriile după care îţi alegi prietenii se mulează perfect pe ideea de lift care merge în sus sau în jos. Majoritatea prietenilor te urcă. Cel puţin în primă fază. Nimeni nu alege să ţină lângă el ca prieten pe cineva care (te) coboară. Ne alegem prietenii în funcţie de foarte multe criterii, însă în mare, alegem persoane de la care avem câte ceva de învăţat sau care pur şi simplu dau un plus valoare vieţii. Spun glume bune, sunt sinceri, oferă cele mai bune sfaturi, te ajută atunci când ai nevoie şi aşa mai departe. Toate caracteristicile te urcă. Dar lucrurile se schimbă, ceea ce astăzi consideri important mâine poate deveni insignifiant, iar asta înseamnă că stai pe loc.

 Important este să intuieşti momentul în care trebuie să te arunci dintr-un lift în mişcare, mai ales în momentul în care se duce în jos. Aici stă cheia problemei, din punctul meu de vedere. Trebui să alegi cu cap momentul în care trebuie să ieşi din lift şi să iei altul. Dar nu trebuie să îl abandonezi pentru totdeauna, pentru că, nu-i aşa, poate vei mai avea nevoie de el şi în viitor. Chiar dacă la momentul prezent îţi lasă impresia că nu mai este util pentru tine. Nu se ştie niciodată ce fel de lift vine după ce apeşi pe buton. Poate să urce, dar poate să şi coboare. Alege-l cu cap.

 Morala: Fiecare persoană pe care o cunoşti este ca un lift pentru tine.

10 gânduri despre „Liftul tău. Bun sau rău”

  1. 1. eu am avut un coleg de liceu care zicea ca alti oameni sunt scari, sau trepte pt el
    2. pe undeva imi displace ideea de a considera alti oameni obiecte, mai ales de tip unealta, chiar daca e o unealta recunoscut folositoare omenirii
    3. nu stiu cine e tipul mentionat, insa numele lui imi e antipatic; efectiv stiu ca nu e vina lui, nici nu am cunoscut vreodata pe cineva cu prenumele sau numele asta, dar unele nume imi suna antipatice, si nu stiu de ce, de ex Andrei (sau variantele lui) imi suna simpatic, Bodgan e mai asa si asa, iar Tudor ma enerveaza, cat despre numele de familie Lopez imi place de 1000 mai mult decat Soarez si as avea incredere mai multa in cineva pe care l-ar fi chemat, de ex Roland Lopez decat in unul pe care il cheama Lorand Soarez !!

    1. Da, si mie imi displace ideea, insa cetateanul a facut o afirmatie cel putin interesanta. Acum faptulc a te folosesti sau nu de un om nu trebuie intepretat neaparat intr-un mod negativ.

      Regii faceau aliante, presedintii din ziua de astazi o fac si ei. Pana la urma tot aceeasi idee se desprinde: oamenii se folosesc de alti oameni pentru a-si atinge scopurile. Asta nu este un lucru negativ cata vreme nu ucizi pe cineva :)

  2. Sunt interesante lifturile de la care poti sa inveti extraordinar de multe, dar care te coboara, totusi, pana la subsol, in acest proces. Cred ca apoi ori ramai blocat acolo in frustrare, ori te ridici pana la noi culmi si folosesti tot ce ai invatat. Si urci cu acelasi lift, sau cu altul. Dar urci.

    E putin deranjanta ideea, da. Insa asa cum altii sunt pentru tine un lift sau o unealta, asa esti si tu pentru ei. Si tu poti sa alegi daca sa ii urci sau sa ii cobori..

    1. Da, perfect de acord cu tine.
      Desi nu prea inteleg cum ai putea sa cobori pana la zero si sa urci pana la plus infinit cu acelasi lift. Pe mine viata m-a invatat ca e bine sa sar din lift spre altul.
      Dar cu loc de „buna ziua” :)

  3. Uneori se poate si cu acelasi lift, daca schimbi putin decorul, motivele pentru care esti acolo s.a. Caci totusi, nu poti face fix acelasi lucru si sa obtii rezultate diferite (Einstein parca a zis asta).

    Oricum, e bine ce zici: sa lasi loc de buna ziua :)

    1. Asta este secretul vietii, daca m-ai intreba pe mine. In momentul in care te dai jos dintr-un lift, sa o faci astfel incat sa-si deschida usile in fata ta si data viitoare.

      Usor de spus, destul de greu de realizat.
      Au si lifturile mandria lor :)

  4. Un om prin ceea ce este te poate influenta.Fara cuvinte, fara fapte orientate.Simbolistica este relevanta: te poate inalta sau cobora.Cateodata ne dam seama, uneori prea tarziu ce insemna acest lucru.Poti influenta un om sa fie bun sau rau, nu ii poti spune cum sa fie, nu il poti schimba pentu ca asa vrei, dar faptul ca esti in viata sa, sau pur si simplu l-ai intalnit si i-ai zambit, sau dimpotirva te-ai incruntat are un mic rol,e un mic ingredient.

    1. Da, adevarat.
      Aduce cumva explicatia ta cu teoria conform careia peste glezna oricarui om de pe pamant este un fir rosu subtire. Firul ne tine pe toti conectati si nu se rupe niciodata. Miscarea unui individ poate influenta total destinul altuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus