Seducția reprezintă o atracție deosebită exercitată asupra cuiva (dex`98). Arta de a seduce o persoană de sex opus a evoluat în ultimele decenii. În trecut nu existau telefoanele mobile, rețelele de socializare sau webcam-urile. În trecut totul se rezuma la întâlnirea privirilor, o ieșire la cafenea, o plimbare prin parc și cel mult o vizită la cinematograf. În prezent relațiile se pot infiripa fără probleme plecând din mediul online. Nu-ți trebuie nici curaj și nici timp liber. Este suficient să scrii o propoziție laudativă la adresa cuiva, iar dacă răspunsul la aceasta lasă loc de interpretare poți trece la solicitarea numărului de telefon. Și gata! Și gata?

Primul pas în ceea ce privește clasica seducție era reprezentat de atracția fizică. Adică doi oameni de sex opus se priveau, își zâmbeau discret și ajungeau să se privească în ochi declarându-și admirația unul față de celălalt. Eventual atingându-se din eroare intenționată. Acum primul pas nu mai implică atât de multe aspecte. Rețelele de socializare oferă posibilitatea oricui să afle foarte multe informații despre oricine. Totul se rezumă la câteva fotografii, câteva replici cu triplu înțeles și mesaje sau sms-uri. Lumea pare a fi pregătită să abandoneze vechea seducție și să îmbrățișeze voit stilul agățat. Dar ce este agățatul? În ce constă?

Dacă vorbim despre seducție înseamnă că înlăturam total ideea de agățat, sau întâi este agățatul și ulterior intervine seducția? În mod tradițional, seducția clasică mă duce cu gândul la contactul fizic. Nu neapărat sexual. Seducția parcă înseamnă mai mult privire în ochi, atingere discretă, zâmbet, fâstâceală și dialog vorbit (nu scris). Dacă în trecut scrisoarea reprezenta singura armă a îndrăgostiților timizi, în prezent scrisul a devenit prima și cea mai de preț armă pentru mulți. Până și telefonul necesită curaj, în prezent. Mult mai simplu pare a fi scrisul. Pe facebook, messenger sau sms. Este acesta un lucru bun? Da și nu.

De ce da și de ce nu? Încerc să fac abstracție de reticențe și să privesc obiectiv avantajele și dezavantajele seducției moderne. Analiză SWOT, cum ar zice francezul. Da, pentru că ai posibilitatea să creezi un echilibru între fizic si moral. Ai văzut poze, ai dezbătut câteva subiecte, ți-ai format o părere cât de cât reală vis-a-vis de persoana în cauză. Nu, pentru că părerea creată virtual poate fi în discordanță cu realitatea. Până la urmă totul se decide față în față și atunci la ce bună întâlnirea virtuală. La ce bun agățatul dacă tot seducția clasică te aduce sau nu de mână cu o persoană?

 Mie mi se pare că seducția modernă consumă totul înainte de a începe. Faptul că risipești subiectele în mediul online te aduce în situația în care la prima întâlnire vie ori dezbați aceleași teme, ceea ce este o frecție rece la un picior de plumb, ori aberezi debitând niște tâmpenii. Oricum ar fi, nu este așa cum trebuie să fie. Draga mea iubită semi-virtuală, nu ți-am adus o floare, dar ți-am dat like-uri ca disperatul aseară. Dragul meu iubit semi-viu, nu mi-am mai luat rochia sexoasă pentru că oricum m-ai văzut dezbrăcată in poze. Am venit în trening, e mai comod, nu este sexy, dar tu știi din poze că pot fi și sexy atunci când vreau.  Nu se mai citește-n priviri dorința, se dau sms-uri prealabile în care îndrăgostiții virtuali se pun pe jar exprimându-și cele mai ascunse dorințe sexuale. Este ușor să scrii.

 Morala: Please wait while computer configures your love.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces oricui este dispus să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]