Dacă ești sincer înseamnă că exprimi întocmai ceea ce gândești. Înseamnă că nu ai gânduri ascunse și că acționezi fără prefăcătorie. Definiția o poate citi oricine în dicționar. Sinceritatea este întotdeauna privită ca ceva pozitiv. Este o calitate pe care o au doar anumiți oameni. Ne place să spunem despre noi că suntem sinceri, deși suntem perfect conștienți că nu este adevărat. Ceea ce înseamnă că nu suntem sinceri. Sinceritatea este o chestiune legată de context. Nimeni nu este sincer. Și-atunci ce este sinceritatea?

În momentul în care spui exact ceea ce gândești îți asumi un risc. Uneori mai mare, alteori mai mic. Oricât de mult ne-am dori să fim sinceri, viața nu ne permite asta. Într-o societate care cere oamenilor diplomație și bun-simț este imposibil să fii sincer mereu. Sigur, poți fi sincer în anumite circumstanțe; poți fi sincer cu anumiți oameni, sau cu propria persoana. În același timp poți să fii prefăcut în alte circumstanțe, poți să minți alți oameni sau chiar pe tine. Orice moment de sinceritate își are momentul pereche de lipsă de sinceritate.

În mod cert, niciun adult nu se poate lăuda cu faptul că este sincer. Este pur și simplu imposibil să exprimi întotdeauna ceea ce gândești, iar dacă ai putea s-o faci, sigur ai sfârși prin a fi exclus, urât sau internat într-un sanatoriu. Imaginează-ți cum ar fi dacă ai da frâu liber tuturor gândurilor tale în fața unui ghișeu după ora petrecută la coadă. Cum ar fi dacă ai fi sincer cu polițistul care-ți dă amendă. Oare cum ar arăta viața dacă toți oamenii ar fi sinceri? Poate că la început lucrurile ar merge mai greu, dar ne-am putea obișnui, cu timpul. Sau poate nu.

Apreciem sinceritatea dar nu ne dorim ca oamenii din jurul nostru să fie sinceri mereu. Nu suntem pregătiți ca oamenii din jurul nostru să spună întotdeauna exact ceea ce gândesc. Nu suntem pregătiți să aflăm toate gândurile celor care ne înconjoară. În același timp nu suntem pregătiți să spunem întotdeauna tot ceea ce gândim. E ca un bal mascat. Le arătăm celor din jurul nostru doar ceea ce vrem. Iar cei din jurul nostru fac la fel. Ambele părți sunt conștiente, dar ne place balul. Viața funcționează perfect în ritmul ăsta. Din când în când ne place să ne dăm măștile jos, dar sub prima mască se afă alta, iar sub a doua alta, sub a treia alta și tot așa…

Sinceritatea este o minciună îmbrăcată frumos.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces oricui este dispus să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]