În ultima vreme toţi românii sunt foarte indignaţi că străinii ne consideră o naţie josnică. În ultimii zece ani, poate chiar mai mult, părerea celor din ţările dezvoltate a început să se degradeze, ajungând în prezent undeva sub nivelul mării. Cei mai mulţi români aruncă vina pe străini: sunt proşti, incompetenţi, lăudăroşi sau răutăciosi. Ei, străinii sunt. Din punctul meu de vedere însă, realitatea este cu totul şi cu totul alta. Este vorba strict despre statistică.
La fiecare profesor roman plecat sa predea in Franta, spre exemplu, sunt 15000 de romani plecati cu intentii nu tocmai ortodoxe. Nu stiu ce fac, dar sigur nu muncesc acolo. Oricat de buna ar fi impresia lasata de profesor in Franta, el nu are cum sa acopere parerea total negativa lasata de cei 15000 de romani cu intentii bizare. Iata de ce francezul are impresia ca toti romanii sunt niste jigodii: din simplul motiv ca el nu a intalnit inca profesorul roman. Sansele sunt mici, dar reale. Nu avem decat sa speram ca mai devreme sau mai tarziu il va intalni.
La fiecare roman inginer-constructor plecat in Spania, sunt 500.000 de romani necalificati care „lucreaza” tot in constructii. Fura tevi, fura prize, instalatii sanitare, ciment, vopsea si altele. Lucreaza in domeniul constructiilor si ei, evident. De ce are impresia spaniolul ca toti romanii sunt necalificati si mai sunt si un pic furaciosi ? Ai ghicit, pentru ca inca nu l-a intalnit pe super inginerul nostru calificat. Sunt slabe sanse sa il intalneasca, dar si de data aceasta totul este posibil. Sa speram ca il va intalni, pentru ca asta va conduce la schimbarea parerii lui.
La fiecare gospodina romanca plecata in Italia sunt 750.000 de tinere sperante care fac trotuarul sau parcurile in orasele mari din Italia. Alte cateva sute de mii care sunt angajate de drept, dar fara acte, la bordelulri cu acte, dar acte false. Iata de ce italianul are impresia ca toate romancele sunt curve. Pentr ca nu i-a fost dat pana acum sa o intalneasca pe gospodina noastra cinstita. Sansale sunt mici. Una la 750.000, un fel de loto. Italianul a intalnit pana acum, sa presupunem, 20 de romance. Te las pe tine sa ghicesti din ce categorie.
Statistica ne este potrivnica. Dupa cum ti-am demonstrat, exagerat sau nu, sansele ca un cetatean dintr-o tara civilizata sa ia contact un un roman civilizat sunt aproape nule. Si atunci de ce sa ii acuzam noi pe ei ca sunt rautaciosi, daca toti romanii cu care au interactionat au fost fie hoti, fie curve, fie cioflingari? Procent dezarmant: 100%. Nu trebuie sa fim suparati, pentru ca si eu, daca as avea contact in timp, cu 50 de italieni si niciunul nu mi-ar lasa impresia ca se afla in Romania pentru a munci, statistica ma va impinge sa cred ca toti italienii sunt niste lenesi. Acelasi procent, 100%.
Morala: Totul este statistică.
:) bine zis!
Nu am zis-o eu, o spune statistica :)
Ai si tu dreptate, insa asta nu inseamna ca trebuie sa te lasi doborat de statistici, de ex, daca esti mai putin gambler din fire, sau mai advers la risc, sa te decizi sa nu mai depui efortul de a te mai casatori si de a incerca sa participi in mod constiincios la efortul necesar acestei intreprinderi, daca oricum se stie ca „50 % din casatorii se termina printr-un divort.” De fapt, cred, (poate la nivel cam nerealist), sau de fapt imi place sa cred ca istoria progresului civilizatiei umane se bazeaza oarecum pe eforturile oamenilor semeni noua care au incerca sa se lupte impotriva unor statistici de-a dreptul deprimante.
P.S. Sa stii ca imi place ca blogul tau are sus ca subtitlu „Eu ma gandeam, tu te gandeai”, pt ca mi se pare ca invita oamenii sa isi enunte impresiile, parerile, sau chiar opiniile fara ca sa se teama prea tare.
Asta a fost ideea de baza, sa sustin curajul de a exprima pareri sincere. Chiar daca unora li se par tampenii, comunitatea creata in jurul blogului functioneaza foarte bine din punct de vedere al curajului de exprimare.
Revenind la statistici, eu am exagerat. Nu stiu cum se vede din afara, cu atat mai putin din nord, dar iti spun eu ca din Romania se vede foarte urat parerea popoarelor civilizate vis-a-vis de romani. Desi suntem super inteligenti, super oameni de stiinta, super manageri, inventatori, doctori, matematicieni, fizicieni.