Un vis reprezintă o înlănțuire de imagini sau idei care apar în mintea omului în timpul somnului. Visarea este un fenomen subconștient care generează emoții și senzații. Lumea din vis conține de cele mai multe ori elemente culese din memorie. Pune într-o altă formă amintirile, le combină uneori ciudat, alteori cât se poate de normal. Cele mai interesante visuri sunt însă cele imposibil de reprodus în viața reală. Oamenii pot zbura în in starea de visare, pot reveni la viață chiar dacă au murit sau pot avea puteri pe care nimeni nu le deține.

Prin visare, omul comunică într-un mod încifrat cu sinele.  Este foarte posibil ca în vis să ne apară evenimente aparent științifico-fantastice, însă lumea visului este simbolică și nimic din viața reală nu poate fi aplicat în vis. Interpretarea visului poate fi cel mult o chestiune statistică, dar niciodată ceva de tip cauză-efect. Nu există o listă cu obiecte sau întâmplări visate care au corespondent în viața reală. Dacă visezi x nu înseamnă că y, atâta vreme cât visul este ceva subconștient. Decriptarea visului nu există, este o simplă metodă prin care oamenii exploatează alți oameni prea curioși sau naivi.

Visăm de multe ori locuri și fețe necunoscute. Este însă imposibil să ne imaginăm un loc sau un chip pe care nu l-am văzut niciodată. Am făcut în trecut acest exercițiu de imaginație. Necunoscuții care apar în vis pot fi oameni lângă care am stat în metrou sau rude ale vecinilor din copilărie. Necunoscuții din starea de visare sunt chipuri pe care mintea le-a reținut subconștient. La fel se întâmplă și cu locurile aparent necunoscute. Lumea visului le scoate din sertarul cu amintiri fără ca noi să ne dăm seama de asta. Tărâmul fantastic peste care am trecut în zbor visând, poate fi peisajul pe care l-am văzut pe geamul mașinii în prima noastră călătorie la munte.

Starea de visare este subconștientă, dar sunetele din realitate sunt uneori încorporate în vis. Sunetul drujbei care taie pomii din fața blocului poate deveni în vis motocicleta care te depășește. Melodia de la televizor este muzica din mașina pe care o conduci, iar dialogul gunoierilor este dezbaterea pe care necunoscuții din vis o au pe bancheta din spate. Le fel se întâmplă și cu nevoile fiziologice. Dacă în realitate ți-e frig, în lumea visului te vei îmbrăca. Și te vei îmbrăca. Și te vei îmbrăca până în momentul în care te vei trezi și vei trage cearșaful pe tine. Fenomenul se numește Încorporare Onirică.

Un alt aspect interesant este faptul că atunci când suntem in starea de visare, dispare timpul. Trecutul și viitorul vin în același plan și poți călători foarte rapid oriunde vrei. În lumea visului dispar toate barierele pe care le construiește cu migală conștientul. Deși cunoaștem faptul că nu putem călători în timp, visarea depășește limitele conștiinței. Se mai spune că lumile științifico-fantastice din vis ar fi universuri paralele la care avem acces doar subconștient. Vibrând la frecvențe diferite, aceste universuri paralele pot fi vizitate din când în când, în funcție de emoțiile și de trăirile pe care le experimentăm în viața reală.

Morala: Un vis pe care-l visezi singur e doar un vis. Un vis pe care-l visăm împreună e o realitate. (J. Lennon)

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces oricui este dispus să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]