Despre oameni știi și accepți faptul că sunt ființe superioare, sociale, care se caracterizează prin gândire, inteligență și limbaj articulat. Mai cunoști faptul că oamenii se caracterizează prin: postură verticală, libertate totală a mâinilor, finețe în mișcări și creier deosebit de dezvoltat. Aceasta este exact definiția omului, preluată din orice dicționar banal, ceea ce înseamnă că toate aceste trăsături caracterizează orice om, fără excepții. Și pentru că suntem oameni, nu ne ajunge definiția. Dintr-o pornire momentan necunoscută, de-a lungul vremii am încercat să șlefuim până la perfecțiune noțiunea de „a fi om între oameni”.

Toți știu cum să fie oameni fără să se fi gândit vreodata că există o definiție pentru asta, undeva într-o carte. Oamenii știu natural-instinctual să fie oameni exact în măsura în care maimuțele știu să fie maimuțe. Totul se întâmplă atât de firesc încât uneori ne scapă. Ce avem noi – oamenii – și nu au maimuțele? multe, exact! Oamenii au capacitatea de a cântări sau a pune la îndoială totul, maimuțele nu. Creierul nostru deosebit de dezvoltat ne dă ocazia, prin construcție, să cugetăm asupra propriilor gânduri sau fapte. Imposibilitatea maimuțelor de a-și analiza propriile stări mentale sau emoționale, le face maimuțe. Introspecția ne face oameni.

Având capacitatea înnăscută de a ne autoobserva, devenim conștienți de ceea ce suntem, ca întreg. Observându-ne, alegem să fim într-un anume fel. Sau alegem să nu fim într-un anume fel. Alegem, oricum ar fi. Nu doar pe noi ne observăm atent, dar îi observăm activ sau pasiv și pe ceilalți, simțind natural impulsul de a-i imita pe unii sau de a nu face ca alții. Într-un fel, nimeni nu ne învață să ne alegem comportamentele pe care le imităm sau pe care le respingem. O facem natural și testăm pe propria piele rezultatele, iar daca acestea nu sunt satisfăcătoare, ne vom adapta. Capacitatea noastră de a fi perfect adaptați oricărei situații ne face oameni.

În privința propriilor comportamente, putem schimba orice, oricând. Ca urmare a autoobservației, ne putem înlocui orice comportament cu altul, ne putem schimba radical modul în care judecăm sau cântărim lucrurile. Când o maimuță este nemulțumită, devine agresivă. Când un om este nemulțumit, întreg sistemul minte-corp-suflet lucrează pentru a găsi soluții de ieșire din impas. Soluțiile vin de cele mai multe ori ca idei revelatoare, iar ulterior se materializează în schimbarea comportamentelor. Nu e magie, face parte din normalitatea oamenilor. Capacitatea noastră de a fi parte din schimbare ne face oameni.

Printre altele, oamenii suferă; plâng; mint; manipulează; distrug; urăsc; reacționează precum animalele, iar explicațiile lor sunt legate strâns de expresii de tipul „nu mai pot, sunt și eu om!”. Oricare ar fi circumstanțele, a fi om sigur nu înseamnă să clachezi. Nici să distrugi și nici să denaturezi realitatea, sunt sigur! Noi toți suntem aici unde suntem pentru că înaintașii noștri și-au dat seama de aspectele acestea, natural, încă din cele mai vechi timpuri. Capacitatea de a ne asuma faptele și comportamentele proprii ne face oameni.

În oamenii mari e frumoasă și toamna.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces oricui este dispus să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]