Istoria care ni se predă în şcoală este bună. Copiii trebuie să-şi facă o idee cu privire la trecutul omenirii. Dar să rămână la idee. În şcoala românească ai note maxime dacă reuşeşti să ţii minte nişte date calendaristice. Date care nu atestă mai nimic. Nu puţine au fost situaţiile în care cercetările moderne au demonstrat că datele predate în şcoli nu prea au legătură cu realitatea. Mai ales în ceea ce priveşte istoria veche. Vreu să vorbim despre Gobekli Tepe, un loc descoperit accidental în urmă cu ani buni.
Gobekli Tepe este situat undeva în partea de sud-est a Turciei. A fost descoperit de un oier, absolut involuntar. După câţiva ani de săpături, arheologii au scos la iveală ceea ce pare a fi cea mai veche dovadă de civilizaţie; cel mai vechi templu construit de oameni. Aparent sunt nişte bucăţi de piatră sculptate în forma literei “T”. Dispuse în cercuri, deloc întâmplător, care arată cam aşa:

Fiecare bucată de piatră are însă povestea ei. Majoritatea sculpturilor înfăţişează animale. Unele dintre ele cunoscute nouă, altele nu (mai multe poze). După datarea cu carbon s-a făcut linişte. Templul are o vârstă de circa 12.000 de ani. Vârstă care explică de ce unele ditre vietăţile sculptate ne sunt necunoscute. Dar care nu explică de ce istoria ne-a învăţat că în urmă cu 12.000 de ani oamenii erau vânători/culegători.
Acum ştim sigur că nu erau atât de înapoiaţi cum am aflat din cărţile de antropologie sau de istorie. Templul de la Gobekli Tepe face dovada acestui lucru. Şi nu este vorba nepărat de capacitatea oamenilor de a sculpta. Ci despre faptul că ei cunoşteau constelaţiile, le studiau, le reproduceau şi gândeau temple. Aveau conducători care coordonau lucrările, aveau preoţi care le solicitau, aveau muncitori, aveau ierarhii. Acceptau ideea că exită entităţi cu puteri mai mari decât ale oamenilor. Entităţi care erau venerate în locuri precum Gobekli Tepe. Asta pe lângă faptul că trăiau într-o comunitate foarte mare. Acum 12.000 de ani.
Ei bine, istoria ne învaţă că activitățile oamenii care au trăit în urmă cu 12000 de ani cuprindeau în mare necesitatea imediată de procurare a hranei și găsirea unui adăpost. Ceea ce este, recte, fals. Şi-acum te-ntreb la ce bun să învăţăm la orele de istorie antică nişte lucruri despre care nimeni nu ştie că sunt adevărate? Nu numai că nu ne folosesc la nimic, dar învăţăm nişte lucruri false.
Morala: Istoria este derularea unor calcule eronate.
Eu ma gandeam, Tu te gandeai? » De ce minte istoria? Azi Gobekli Tepe | Bun De Citit
[…] este derularea unor calcule eronate. ianculescuhimself.ro cateva secunde 0 […]
connexion
nice
IanculescuHimself
Pe mine m-a impresionat locul. Si se presupune ca ceea ce s-a scos la iveala acum reprezinta cel mult 20% din ceea ce este de fapt sub nisipuri acolo.
Iulian M.
Göbekli Tepe ăsta ar fi un fel de l’ombelico del mondo.
IanculescuHimself
Cel puţin pentru moment, cam da.
Cand se va dovedi şi ştiinţific faptul că sfinxul are 16.000 de ani, aşa cum cred mulţi, se vor mai schimba câteva percepţii, dar până atunci suntem liberi să cârcotim în voie legat de istoria omenirii :)
Alecia
Istoria nu minte, manipuleaza. La fel ca religia! :)
ianculescuhimself
Nu manipulează, dezinformeaza.
Da, la fel ca religia.
Dar religia este puţintel mai periculoasă, recunosc.
Alecia
Dezinformarea maselor are ca scop manipularea lor. Nu isi doreste nimeni un popor de idioti fara un motiv anume. :)
IanculescuHimself
Asa este, insa, din punctul meu de vedere, nu te opreste nimeni sa te informezi asa cum trebuie. Eu am o problema cu aceasta manipulare impinsa la extrem. De aceea tot evit sa intru in subiect :)
mihaella
In trecut informatia circula mai incet si prin carti.Acestea fiind mai usor de controlat te informai cu ce vroiau ei.Asa e cu TV-ul acum.Insa internetul ofera posibilitatea informarii rapide,si desi sunt si dezinformari,ai posibilitatea sa alegi si sa discerni.
Sa nu uitam ca istoricii aveau la baza tot informatiile furnizate de manipulatori.Prin urmare arheologia varia informatia bazandu-se pe o istorie existenta si furnizata tot de “controlori”.Rareori cand aparea/apare un arheolog sau istoric care are curajul sa isi puna semne de intrebare si daca indrazneste e pus la zid de cei indoctrinati in a crede ce li s-a spus in scoala sau facultati.
Asa este in toate domeniile….daca analizati,”eretici” sunt si in fizica,biologie,arhitectura,iar bariera pentru ceilalti o reprezinta inchisoarea creata de informatiile implementate de scoala/societate,lipsa curajului de a spune ce gandesc si teama de a pierde locul de munca si titlul de cercetator sau profesor.
Stiinta are dogme ca si religia.Aceste dogme sunt un adevarat pericol.
ianculescuhimself
Foarte bun punctul tau de vedere.
Ceea ce-mi place mie in prezent este faptul ca oricine descopera orice, este liber sa transmita asta. Pe canale de socializare, pe bloguri, pe site-uri si asa mai departe.
Tu, ca om care vrea sa afle, trebuie doar sa filtrezi informatia. Si nu este greu. Sau nu este atat de greu.
S-a terminat cu “inchisoarea creata de informatiile din scoli”. Acum elevii de primara stiu mai multe despre animale decat invatatorii lor. Au National Geo, au Discovery si internet.
Suntem, macar din punctul asta de vedere, pe o cale buna.
Alin
In 2013 suntem mult mai INVOLUATI decat acum 12.000 de ani !!! Ma rog, cel putin, romanii sunt asa…
IanculescuHimself
Nu numai romanii.
Si da, si eu cred acelasi lucru. Pe mine ma fascineaza modul in care oamenii, in trecutul indepartat traiau in perfecta armonie cu natura. Asta mi se pare fascinant in primul rand. Nu piramide, nu sculpturi. Armonia…