Puma Punku este un loc misterios. Este o parte a unui larg complex de temple vechi din zona Tiwanaku, Bolivia. Se presupune că templul a fost ridicat undeva în tre anii 500 și 650, era noastră. Nu vechimea îl face atât de spectaculos, ci modul de lucru al oamenilor de atunci. Pentru că, nu-i așa, istoria ne învață că oamenii înarmați cu multă răbdare și cu pricepere, ajutați de instrumente semi-obscure, au trudit din greu pentru a ridica fel și fel de temple.

Cel mai greu bloc de piatră cântărește 131 de tone și a fost adus de la 10 km depărtare. Nu are sens să ne întrebăm cum a fost cărat pe o distanță așa mare. Istoria ne învață că oamenii sunt inventivi și atunci când își propun ceva, realizează. Nu transportarea blocurilor imense reprezintă cea mai interesantă problemă la Puma Punku, ci superfinisarea lor Specialiștii susțin că unghiurile perfect drepte au fost realizate prin șlefuirea cu nisip. Sigur, dacă te uiți atent la forme te duci cu gândul mai degrabă la tehnologia laser, dar să rămânem la nisip. Istoria ne învață că nisipul este mai mult decât plajă.

Celebrele H-uri de la Puma Punku nu fac altceva decât să mă ducă cu gândul la producția de serie. Antici așa cum erau, oamenii triburilor din zonă au realizat că este mult mai util să șlefuiască în prealabil imensele blocuri (cu nisip) și ulterior să le îmbine. Cam deștepți băieții cu sulițe, recunosc. Acum, deștepți suntem și noi, numai că nu reușim să găsim sensul imensei asudări. De ce s-au chinuit oamenii să cioplească pietrele cu atâta finețe? Nouă ni se pare imposibil, lor probabil li s-a părut simplu. Aveau nisip din belșug și mult timp liber, se pare.

Istoria ne învață că la Tiwanaku tot să fi fost vreo 400.000 de suflete. Care pe lângă temple, aveau dezvoltat și un sistem de irigație capabil să susțină culturile de cartofi și porumb. Cert este că undeva în jurul anului 1000 oamenii vrednici care-au făcut imposibilul posibil la Puma Punku au dispărut subit. Nu se știe de ce, dar se știe că și-au lăsat opera neterminată. Oamenii au fost și sunt cu mult peste ceea ce par. Iar nisipul…ei bine nisipul este sfânt și misterios, deja o știm.

Morala: Oamenii sunt cu mult peste ceea ce par.