Educaţia pe care o primim de mici este orientată în mare măsură spre trebuie. Suntem învăţaţi de cele mai multe ori ce să gândim, nu cum să gândim.  Suntem îndrumaţi să facem sacrificii şi să credem că trebuie să urmăm o anumită traiectorie. Să nu ne abatem de la plan şi să sperăm că mai devreme sau mai târziu zeiţa Fortuna ne va face cu ochiul.

În școala generală se marșează pe reținere. Cu cât reţii mai multe informații cu atât mai mari sunt șansele să primește premiul I. Primești o carte pe care o plătești în prealabil şi o diplomă. Dar pentru ce? Pentru liceu.

Se spune că în liceu trebuie să te ţii de treabă, pentru că eşti deja mare. Trebuie să înveți pentru că, nu-i aşa, toate informațiile îţi vor folosi în viaţă. Trebuie neapărat să tragi tare, ca să nu te faci de râs. Este indicat să iei şi premiu, pentru că premiul atestă faptul că eşti tare. După cei patru ani susții un examen pe care dacă îl iei obții o diplomă. Dar pentru ce?

Chiar dacă profilul facultății la care urmează să te înscrii nu are nimic în comun cu liceul pe care l-ai terminat, fără diploma de BAC nu te poţi înscrie la facultate. Faci şi facultatea,  te formezi ca om (vorba aceea) pentru că trebuie, iar după trei ani obţii o altă diplomă? Dar pentru ce? Pentru înscrierea la Master, evident. Iar după terminarea Master-ului, obții o altă diplomă. Dar pentru ce?

Cu toate diplomele tale în brațe vei bate pe la uşile angajatorilor şi vei constata că bucățile alea de hârtie A4 nu-ţi folosesc la nimic. Dacă ai noroc prinzi un post care n-are nimic în comun nici cu materiile din liceu, nici cu cele din facultate şi nici cu cele de la Master. Muncești ca spartul 12 ore pe zi. Timpul tău liber devine nul. Toată lumea trage de tine, iar tu eşti dedicat total. Sacrifici totul pentru job, dar pentru ce?

La revederea de zece ani de la terminarea liceului constați cu stupoare că foștii tăi colegi care nu au terminat facultăți ocupă poziții cu mult mai bune decât tine, iar cei care nu au făcut Master-ul câștigă mai mult ca tine. Tu, elevul model cu diplome multe, te faci mic. Şi totuși nu eşti cel mai prost din clasă. Cei care au făcu şi a doua facultate nu sunt încă angajați.

Ai diplome? Bravo, înrămează-le şi mori de foame.