Sunt circa 3 milioane de specii de viețuitoare în pădurile tropicale. Una dintre cele mai puternice este furnica. Ea poate ridica o greutate de 50 de ori mai mare ca greutatea sa. Furnica de foc, trăiește în subteran, fiind amenințată constant de inundații. Natura nu ține cont de răspândirea speciei și este necruțătoare. Dacă o specie vrea să supraviețuiască, trebuie să demonstreze că merită. Nimeni nu supraviețuiește fără să lupte. Când vin inundațiile, furnicile se țin una de alta, creând astfel o plută ce se menține la suprafața apei până când apa se retrage. Uneori pentru luni de zile, dacă este necesar.  Și noi credem că doar oamenii sunt inteligenți.

Ce o determină pe furnică să se prindă de alta? Cum poate o specie să realizeze un astfel de lucru? S[ fie instinct? Prin încercări repetate? Vrea să trăiască și conștientizează faptul că apa o poate ucide. Instinctul reprezintă un ansamblu de reflexe innăscute care asigură dezvoltarea,  alimentarea, reproducerea, apărarea și supraviețuirea organismului. Primește oare la naștere furnica acest dar sau este ceva dobândit prin învățare? Oamenii învață să vorbească; oare furnicile învață să formeze plute care să le țină în viață? Și dacă da, cum au aflat ele de metoda aceasta? A fost cândva o furnică măturată de un torent de apă și s-a prins de o altă furnică, aflând astfel că împreună pot pluti? Iar de atunci specia a fost salvată de la disparițe?

Și oamenii sunt ghidați de instincte. La fiecare pas. Faptul că omul a înțeles la un moment dat că limbajul îi facilitează existența este o simplă treaptă pe scara evoluției. Furnica a înțeles că existența ei ține de capacitatea de a se prinde de altă furnică. La fel face și omul. Instinctul de supraviețuire îl determină pe om să stabilească relații cu cei din jurul său. Se agață de alți oameni pentru a supraviețui. Dacă un nou născut este lăsat singur, nu va supraviețui. Iar viața îl învață că părinții îl pot salva, medicul îl poate salva, dentistul îl poate salva, psihologul îl poate salva, prietenii îl pot salva. Omul, la fel ca furnica, stabilește conexiuni cu alți oameni pentru că adânc în celulele sale, instinctul de supraviețuire îl determină să conștientizeze faptul că altfel nu are cum să trăiască.

Morala: Priviți de foarte departe, oamenii sunt doar o altă specie de furnici.