Un minut. Oameni buni și oameni răi

GânduriUn comentariu

Ești aici:··Un minut. Oameni buni și oameni răi

[01:59] După o pauză de câteva secunde, răsucește cheia pentru a treia oară în broască. O scoate și o aruncă în același buzunar din rucsac după care închide fermoarul. Își trece mâna peste fruntea uscată și înaintează încet către lift, pe lângă balustradă. Se întâmplă ceva cu instalația electrică de pe scara blocului. E defectă. Singurul neon funcțional este la parter. În bezna comodă, ledul verde care încadrează butonul liftului apare ca un ochi ager care-l privește atent fără să clipească niciodată – sunt aici. S-a auzit o bubuitură în momentul în care liftul a plecat de la parter către etajul șapte, acționat de ochiul verde. Liniștea perfectă este acum presărată cu scârțâieturi și scrâșneli. Familiare și ele. 5, 6, 7, liftul este aici, oameni buni.

Deschide, pășește ușor și închide ușa liftului. Aruncă o privire fugitivă în oglindă și apasă butonul pentru parter. 7, 6, 5, 4, beznă. Liftul se oprește brusc, lumina se stinge, liniștea se așterne, ochii se închid, mintea ia o pauză, ia naștere o voce – sunt acum. În capul lui, în exterior sau undeva departe.

Iarba rea crește fără probleme lângă iarba bună. Ciulinii cresc în armonie perfectă cu plantele din care se face ceai. Natura nu face niciodată diferențe. Cam așa este și cu oamenii. A fost, este și va fi îngăduit ca oamenii cu purtare rea să trăiască lângă cei pe care-i numim oameni buni. Ia aminte că gândul lor cel rău este semănat și crescut din teamă și neputință. Atitudinea lor disprețuitoare și arogantă este învelișul lor. Înfumurarea și trufia este carapacea sub care își ascund temerile. Nu ai de ce să cerți purtarea lor. Nu îi mustra și nu încerca să îi îndrepți cu forța, nici cu vorba. Ia aminte că apăsarea pe rană niciodată nu o vindecă, ba dimpotrivă. Nu încerca să forțezi spargerea cochiliei că s-ar putea să vătămezi entitatea, irecuperabil.

Gândește altfel. Lucrurile bune se întâmplă în fiecare zi. Oare iarba rea este rea doar pentru că ea este amară pântecului tău? Dacă da, nu înseamnă că este rea. Cu siguranță există vietăți pentru care este bună. Nu mereu perspectiva ta este universal valabilă și aplicabilă, indiferent de cât de corectă ți se pare. La fel ca și iarba, așa este și omul. Dacă vei dori să-l îndrepți, încearcă pentru început să-i aduci gândul și simțirea la ceea ce este plăcut atât de oameni buni, cât și de oameni rai. Dacă reușești, sunt șanse ca el să-ți permită mai mult. Nu uita că atunci când o bicicletă se pune în mișcare, omul din spate vede roata plecând, iar cel din față vede roata venind. Cine vede mai bine? Exact așa este și cu impartirea intre oameni buni sau răi. Perspective.

Și totuși răutatea este în oameni. Se simte sau se resimte. Temeri, neputințe, tensiuni, toate fac parte din viață și le experimentați cu toții. Unii reușesc să rămână centrați, alții nu. Aceștia din urmă nu reușesc să-și înfrâneze pornirile și le exteriorizează. Poate că te-ai gândit că nu îi poți opri decât mustrându-i. Dar mustrarea nu este decât o reacție la alte reacții. Nu vrei să faci corp comun cu imensul cerc vicios al reacțiilor. Legea este o reacție la comportamentul oamenilor așa ziși răi. Poate că fără lege societatea ar face implozie, însă problema este pusă greșit. Poți aplica oricâte legi sau pedepse, nu vei reuși să stopezi infracționalitatea, pentru că nu vezi cauza problemei. Cauza reală. 3, 2, 1, parter. Cumva, toate etajele sunt luminate, neoanele funcționează. Iese zâmbind din lift – lumină. [02:00]

De ce ucidem oameni care au ucis alţi oameni? Să spunem altor oameni că este greşit să ucizi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus