Ne place să spunem despre cei din jurul nostru că sunt într-un anume fel. Într-un fel sau altul ne este cu mult mai ușor să funcționăm așa, deși de cele mai multe ori aflăm că nimeni nu este cu adevărat așa cum am crezut. Fără ca sensul să fie pozitiv sau negativ, pur și simplu se întâmplă, natural. Pentru că așa cum este firesc, nu vedem la ceilalți mai mult decât vor sau sunt dispuși să ne arate. Sigur că putem să comparăm și în funcție de asta să marcăm persoane deschise sau închise, sincere sau ne, plăcute sau ne și așa mai departe. Invers, și ceilalți văd exact același lucru la noi: nu mai mult decât preferăm să le arătăm. Lăsăm sau nu să se vadă așa cum suntem cu adevărat. Suntem Oglinzi.

Așa se spune, nu suntem mai mult decât niște oglinzi în care ceilalți se reflectă. În același timp, ceilalți sunt oglinzi în care noi ne vedem. O lege Universală spune că exteriorul reflectă interiorul. Este adevărat și chiar atât de simplu. Oricine se află în fața ta, nu face nimic altceva: reflectă caracterul și trăsăturile tale. Uneori se întâmplă să descoperi la oamenii din jurul tău lucruri care ți se par miraculoase. Alteori exact pe dos. Apreciezi sau respingi oamenii în funcție de asta. Așa ne-a programat societatea, deși nimeni nu are nicio vină ca oglinda celuilalt reflectă în tine aspecte pe care nu le apreciezi sau le detești.

Întâlnim oameni care atunci când ne privesc sau deschid gura, ne creează cele mai frumoase stări. Pe ei îi punem la loc de cinste și dezvoltăm instant un mecanism prin care să le arătăm, faptic și verbal, că suntem la fel. Sigur că suntem, pentru că tot ceea ce apreciem la persoana din fața noastră reprezintă aspecte frumoase din noi pe care le iubim și despre care deja știm că sunt frumoase. La fel se întâmplă și când întâlnești persoane care te determină să fii violent, nesincer sau chiar nesimțit. De fapt, nu este vina nimănui. Oricine poate apăsa butoane de panică oricui. Secretul este fii conștient că lucrurile există deja înăuntrul tău. Altfel de ce te-ar irita un mincinos, dacă tu ești perfect sincer? Adânc, descoperi prin reflexia lui, o latură ascunsă a ta. Poate și neacceptată (încă).

Există oameni care apasă butoane de panică altor oameni, în mod conștient, doar pentru a mirosi reacția. Se spune că ești cu adevărat așa cum te comporți în situații de criză. Este real. Reacția, indiferent de natura ei, te determină să alegi. Poți să cuprinzi totul calm și să găsești sursa reacției sau poți să devii violent, fără să înțelegi ce se întâmplă cu tine. Mai mult, vei crede că sursa stării violente este celălalt, uitând că de fapt cutia pandorei este adânc ascunsă în sufletul tău.

Oamenilor pe care îi placi le oferi chei cu care ei vor deschide și vor scoate la lumină cele mai frumoase aspecte din tine. Altfel, celor pe care nu îi placi le încui ușile tocmai pentru ca aceștia să nu aibă acces la butoanele care ar putea declanșa lucruri rele (să le spunem) la tine. Este un v-ați ascunselea copilăresc în care mulți se comportă într-un anume fel, încercând să le demonstreze cumva celorlalți orice.

Singurul mijloc real prin care ești original este sinceritatea.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces celor dornici să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]