Cum ar trebui să privești lucrurile? Nu există un răspuns care să mulțumească toate cadrele în care am putea plasa așteptările. La modul general așteptările sunt imagini pe care le fabrică mintea. Uneori cu, alteori fără voia posesorului. Intrând în contact cu oameni, cunoscându-i, mintea caută să îi încadreze în anumite tipare. Pentru fiecare cunoscut, mintea țese un șablon pe care îl compară cu celelalte șabloane fabricate și în trecut, pentru alți cunoscuți. Informația, pe care mintea o scrie pentru fiecare om cu care intri în contact, poate fi accesată oricând. Astfel că atunci când te gândești la oricine, nu numai că știi cum arată și cum se comportă, dar știi și care ar fi atitudinile pe care le-ar adopta în diferite situații. Standardele în care se încadrează firile cunoscuților nasc asteptari.

Este bine de știut faptul că aceste asteptari sunt proiecții ale propriei minți. Sunt fabricate de mintea ta, exclusiv. Cumva, sistemul tău de valori se combină cu șablonul pe care-l conturează mintea, iar rezultatul este denumit așteptare. Bine de știut este și faptul că persoana de la care ai așteptări nu are habar de ele. Cel mult, le-ar putea intui. Exact. Atunci când începi să te prinzi că aluneci pe așteptări, e bine să știi că vin de la tine. Știi ce urmează să se întâmple dacă persoana în cauză îți va înșela așteptările. Așa e mereu. Ești singurul care poate urca sau coborî ștacheta așteptărilor.Folosește-o cel mult pe tine. Se întâmplă oare cu adevărat ceva atunci când cineva nu era așa cum greșit credeai că este?

E drept, nu prea se poate viață fără asteptari. În societate, lipsa totală a așteptărilor este strâns legată de incertitudine. Iar incertitudinea înseamnă imposibilitatea de a anticipa ceva în mod corect și real. Neavând posibilitatea să anticipezi, vei deveni anxios. Devenit anxios, nu ai încredere în nimeni. Ești om, ființă socială. Nu prea poți să dezvolți relații cu oamenii din jurul tău neavând încredere în ei. Deloc. Așteptările apar, mintea le fabrică, trebuie doar să știi ce să faci cu ele. Le-ai putea utiliza atunci când iei decizii cu adevărat grele sau atunci când urmează să faci o alegere cu adevărat importantă.

Se întâmplă. Se poate să îmbraci așteptările în cele mai frumoase haine. Nu numai frumoase, dar și utile. Le plasezi într-un cadru în care prezența lor te-ar putea ajuta. Le cunoști, doar sunt fabricate înăuntrul tău. Astfel, poți fi pretențios sau foarte, atunci când situația o impune; asta să se întâmple înainte de alegere, oricare ar fi ea. Poți să fii pretențios atunci când îți alegi prietenii, iubitele, iubiții, job-ul sau facultatea, fără să ai asteptari. Pretențios, cu ștacheta sus. În felul acesta folosești cu adevărat fabrica de așteptări pe care oricum ne-o dă natura tuturor. Elimini risipa creată odată cu neîmplinirea așteptărilor. Risipa? Se întâmplă oare cu adevărat ceva atunci când cineva nu era așa cum greșit credeai că este?

Nu te aştepta să te eliberezi de Asteptari.

Ai aflat? Am scris o carte pe care am cifrat-o. Ofer cheia de acces oricui este dispus să o parcurgă.
Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]