Pământul are o vârstă de circa 4,5 miliarde de ani. Este destul de bătrân, din punctul meu de vedere. Pentru mine, un miliard de ani nu poate fi conștientizat. Pot să înțeleg asta doar din punct de vedere cifric, știu să scriu un miliard, dar nu-mi pot explica fenomenul. Miliardele de ani încă reprezintă un necunoscut pentru mine. Dacă Pământul este atât de bătrân, cum se desfășura viața în urmă cu două miliarde de ani?

Existau oameni? Eu cred ca da. Poate ca nu sunt dovezi care sa demonstreze lucrul acesta, dar nu înseamnă ca este imposibil. Nu exista nici dovezi care sa ateste ca nu erau oameni pe Pamant in urmă cu doua miliarde de ani, asa ca fiecare este liber sa-si construiască teoria. Oamenii care populau Terra in urma cu doua miliarde de ani, reusisera sa ajunga la un stadiu al cunoasterii la care noi nu putem ajunge nici cu imaginația. Nu crezi? Eu uneori cred. Si teorie sta in picioare atata vreme cat nu poate fi contrazisa.

Ce cred eu? Eu cred uneori ca oamenii care au fost aici in urma cu doua miliarde de ani au descoperit alte planete locuibile. Noi suntem pe care sa o facem, dar trebuie sa mai treaca ani buni, pana descoperim o planeta locuibila. Miscam ceva, dar nu suficient. Vor trece ani si  mai buni pana vom dezvolta tehnologia necesara transportului de pe Terra acolo. Eu mai cred (tot uneori) ca ei chiar reusisera sa vorbeasca aceeasi limba, lucru pe care il incercam si noi in prezent. Noi numim asta „globalizare”, poate ca ei o numeau altfel. Poate ca ei nici nu mai vorbeau, reusisera sa comunice prin telepatie. Si probabil o fac si acum. Intre ei, sau chiar cu noi.

Au descoperit o planeta locuibila si probabil au plecat toti. Sau aproape toti. Nici nu are importanta. Ceea ce are importanta pentru mine, ar fi gradul de cunoastere pe care ei l-ar avea acum. Daca in urma cu doua miliarde de ani erau cu mult mai avansati decat suntem noi acum, cat de avansati sunt ei acum? Revenim la problema constientizarii miliardului de ani. Eu nu pot sa-mi imaginez cum vom ajunge noi peste doua sute de ani. Dar peste doua mii? Dar peste doua sute de mii? Mai are sens sa vorbim de doua miliarde de ani? Nu prea mai suntem acum in masura sa ne imaginam viitorul. E greu.

Noi ne plafonam la studiul piramidelor, la studiul liniilor de la Nazca, sau la picturile maya, lucruri care s-au intamplat recent. Acum 3-4-5-6 mii de ani. Ce inseamna cateva mii de ani pe langa varsta Pamantului? Hm, mai nimic. Noi habar nu avem ce s-a intamplat acum cinci mii de ani, dar stim sigur ca Dumnezeu a creeat lumea, iar Iisus prefacea apa-n vin acum vreo doua mii de ani. Poate ca Iisus era si el unul dintre cei plecati in urma cu doua miliarde de ani, un tip cu dor de „casa”.

Tot ce ştiu este că nu ştiu nimic.