Ritmul reprezintă desfășurarea mai rapidă sau mai lentă a unei activități. El poate fi impus ori autoimpus. Ni-l impune viața, iar noi încercăm să-l personalizăm. Trecerea de la un ritm la altul este condiționată de mulți factori și se poate face rapid sau mai lent. Ruperea ritmului este ceva ce pentru majoritatea are o conotație pozitivă. Pentru că ritmul normal este de obicei alert și stresant (rău), iar evadarea din ritmul cotidian devine sinonim cu vacanța (bine). Cum realizăm trecerea de la un ritm la altul?
Oamenii se obișnuiesc atât de repede cu binele. Adaptarea se face cât ai pocni din degete. De la rău la bine se trece într-o secundă. Nimeni nu-și face probleme că nu va reuși să intre în ritmul de vacanță. N-am auzit pe nimeni ridicând problema la modul Băi urmează câteva zile libere, vreau să merg la Mare dar nu știu dacă reușesc să ies din ritm. Nu știu dacă pot să mă adaptez la aceste câteva zile libere. Nimeni nu se întreabă de ce îi este bine. Ni se pare normal să ne fie bine, nu? Mereu dacă s-ar putea.
Nu la fel stau lucrurile dacă vorbim despre trecerea de la bine la rău. În cazul acesta reintrarea în ritm se face foarte greu. Poate dura zile, săptămâni, luni sau ani. Oamenii sunt adeversarii schimbărilor, tocmai pentru că rămân blocați pe schimbarea ritmului din bine în rău. Băi, am avut câteva zile libere, m-am simțit bine, dar uite, trebuie să mă întorc la birou. Am atâtea lucruri de făcut, sunt terminat! Nu reușesc să reintru în ritm. Majoritatea cântă acest refren. În viață totul se echilibrează, iar fără rau, nu am putea trece la bine. Îți doresc o reintrare rapidă în ritm!
Morala: Ce repede ne obișnuim cu binele!
Adevar graiesti! Totusi m-am speriat un pic in momentul in care am citit pe facebook „Băi urmează câteva zile libere, vreau să merg la Mare, dar nu știu dacă reușesc să ies din ritm. Nu știu dacă pot să mă adaptez la aceste câteva zile libere.” Si stii de ce? Am crezut ca mai urmeaza un val de zile libere! :))
Nu, nu mai urmeaza zile libere :)
Ia-ti gandul si pregateşte-te pentru Crăciun. Abia atunci ne vom mai bucura de zile. Libere…
Eu ma antrenez ca sa ma pot obisnui repede cu ele.
Dar eu am citit rellativ recent in mass-media din UK ca unui om chiar ii trebuie cca minim 7 zile, chiar pana la 14 zile ca sa isi revina dintr-o vacanta inapoi in ritmul obisnuit pt activitatea de serviciu ! Drept care acolo se propunea ca atat la inceputul vacantei sa se aloce cca 5 zile unei tranzitii treptate de la activitatea de serviciu la un ritm de vacanta, cat si la sfarsitul vacantei sa se aloce tot atata timp pt tranzitia noua catre ritmul unui serviciu, astfel neramanand de fapt decat pt cei mai bine organizati decat maxim 3-4 zile de vacanta cat de cat naturala, in caz ca au 2 saptamani de vacanta, restul fiind ocupat cu diverse activitati dedicate tranzitiilor necesare !
Interesantă iniţiativă! Şi normală, din punctul meu de vedere. Reintrarea în ritm trebuie să fie făcută treptat, iată.
Exista si leisure sickness – sa stii! Si nu este doar o alta gaselnita de-a americanilor, it actually happens!!!
Există, ştiu. există totuşi tocmai din cauza faptului că se munceşte prea mult şi prea intens. Din punctul meu de vedere :)
Eu folosesc puțin altfel conceptul/expresia asta. Când mă gândesc să reintru în ritm este mereu ceva de bine (tind spre o stare de bine, adică), căci a-mi (re)găsi ritmul presupune, pentru mine, o armonie între exterior și interior, indiferent dacă activitățile sunt relaxante sau presupun efort/muncă. Când ies din ritm simt că nu mă pot „acorda” la lume. E exact ca în muzică, vreau să fiu în ritm cu restul instrumentelor, indiferent dacă mărim viteza sau o încetinim, și indiferent de melodia cântată.
Deja de foarte mult timp tot încerc să reintru în ritm. Reușesc preț de câteva momente, și apoi îl pierd iar. Dar nu-mi pierd speranța, tot îl prind eu! :)
Da, este vorba despre echilibru şi ai mare dreptate. Ioana chiar are probleme cu adaptarea la vacanţă. Dar sunt cazuri rare.
Şi mie îmi place să cred că reintrarea în ritm înseamnă echilibru, stăpânire şi control, dar uneori atât de greu reintru în ritm…
Adevarul e ca omul s-a nascut pentru a se obisnui rapid cu binele. DIn nefericire, pe parcurs, am inceput sa ne obisnuit chiar si cu raul, asta pentru ca nu vedem iesirea spre bine.
Daca nu o vedem nu inseamna ca ea nu exista…