Subconștientul de grup

Gânduri4Comentarii

Ești aici:··Subconștientul de grup

Oricât de simplu ar părea să definești subconștientul, nu este! Nu este, pentru că definirea lui face apel la concepte mai degrabă abstracte. Aflăm că subconștientul reprezintă totalitatea proceselor psihice care se desfășoară în afara conștiinței și care ar fi putut fi anterior conștiente sau ar putea deveni conștiente ulterior. Complexă definiție găsim în dicționare! Încerc să o traduc: Subconștientul este locul în care se întâmplă procesele firești de gândire – mai exact cele care stau la baza tuturor ideilor sau a pornirilor noastre, de orice natură. Mai mult decât atât, procesele acestea de gândire se întâmplă independent de voia noastră, nu suntem conștienți de ele, dar ele au loc.

Sursa acestor procese poate fi un eveniment real petrecut în trecut, sau poate fi ceva revelator, menit să se manifeste în viitor – nu știm. Ce știm este că toate concluziile trase în subconștient și modul în care subconștientul tratează orice subiect, se vor vedea mai devreme sau mai târziu în stilul de a fi al fiecăruia – inclus aici gândire, înțelegere, fire, comportament, pachetul complet.

În primii trei ani din viață, orice copil își va forma acest set de norme-valori pe care ulterior îl va numi subconștient, la fel ca toți. OK și cum face copilul super scamatoria aceasta? Destul de firesc și fără eforturi – experimentând viața. Luând contact cu oamenii, iși însușește comportamente, învață mecanisme și înțelege efectele lor. De la cine învață copilul? De la toți oamenii cu care intră în contact. Toți – toți! Sigur că va deprinde cele mai multe convingeri de la părinți sau bunici, în general rude, pentru că are foarte des contact cu ei. Astfel, copilul se ancorează natural în energia familiei extinse – culegând reacții și mecanisme de a gândi pe care le observă atent și pe care și le însușește sau nu. Și crește, devenind una cu gândurile sale.

Copilul ajuns adult interacționează cu multe grupuri – părinți, rude, vecini, colegi, profesori, sefi, samd. Toți, negreșit, îi vor prezenta direct sau indirect convingerile lor. Știi tu, convingerile stau la baza limbajului și a gesticulației, stau la baza acțiunilor și mai ales la baza modului de a gândi, valabil pentru oricine. La orice vârstă te vei afla, luând contact cu toate aceste tipare comportamentale, vei adera sau nu vei adera la un anumit stil („îmi place” sau „nu îmi place”).

Așa se cizelează subconștientul. Tot ceea ce credem că înțelegem, tot ceea ce nu înțelegem, toate frânturile de informație și toate aparentele frământări ale noastre se vor găsi ca teme de gândire ale subconștientului. Și oricât de pasivi ni s-ar părea că suntem în fața oricărui eveniment, e sănătos să cunoaștem faptul că subconștientul malaxează continuu și încearcă să traducă sau să explice tot ceea ce s-a întâmplat – tot continuu. Mai mult, va căuta să-și sau să-ți explice cauzele și să deprindă mecanisme de tip dacă fac x, rezultă y, altfel va rezulta z. Și nu se va opri niciodată câtă vreme respiri, independent de voia ta.

Înaintând prin viață, vom tinde către grupuri de interes, vom ajunge să cunoaștem oameni noi, vom adera la stiluri și la feluri de manifestare despre care habar nu aveam. Vom face parte din colective sau grupuri de oameni cu interese comune, să zicem. Subconștientul va încerca să pătrundă esența și natura fiecărui comportament cu care tu, ca om, iei contact. Totul se întâmplă „în fundal”, fără ca tu să fii conștient, așa merg lucrurile natural. Înțelegi acum de ce tot zic învățații că este sănătos să ne înconjurăm de oameni pe care îi stimăm în mod real?

Nu poți controla procesele psihice care au loc în subconștient, dar poți influența calitatea oamenilor pe care îi ții aproape, dând astfel subconștientului un material sănătos de studiu, pe care sa-l disece. Subconștientul de grup este exact asta: rețeaua de gânduri și energii ale tuturor celor apropiați ție, iar natura stărilor tale este influențată în mod direct de natura stărilor celor cu care ești într-un fel sau altul conectat. Carl Jung spunea în urmă cu o sută de ani, că atunci când un om simte impulsuri şi dorinţe pe care nu le înţelege, acestea ar putea proveni din întreaga istorie a umanităţii – ar putea proveni din subconștientul de grup la care respectivul aderă. Nota bene!

Până nu faci subconştientul conştient, îţi va conduce viaţa şi tu îl vei numi soartă. (Carl Jung)

4 gânduri despre „Subconștientul de grup”

  1. M ai emotionat , nu cred ca ar mai exista cineva care sa planga la asta,…sunt cumva empatic, simt durerile, angoasele, pasiunile oamenilor, se i infierbanta, ce i anima…dar nu ma conformez…as putea parea extraterestru in societate daca stiindu i pe cei cu care relationez, n as incerca sa comunic cu ei…[cum ziceai tu odata], pe limba lor… La un moment dat insa mi e lehamite si mai dau o fuga prin salbaticie,

    1. Nici mie nu-mi place deloc sa ma conformez. Sunt asa nu din dorinta falsa de a fi altfel – care este la moda – ci pentru ca de multe ori traiesc cu gandul ca multe dintre sistemele la care ar trebui sa aderam, conformandu-ne, sunt defecte sau croite gresit.

  2. Vremurile se schimba Razvan, se schimba regimuri politice, tehnologii, calatorim din ce in ce mai rapid, comunicam din ce in cemai usor(nu neaparat mai bine)…dar oamenii raman aceiasi…se imbraca altfel, isi imbraca modern ideile, visele, dar raman aceiasi…in orice SF i ai introduce…Eu sunt cinefil…Tema ta e valabila oriunde, oricand…Reactionam asemanator dacanu chiar identic la anumiti stimuli externi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sus