Faptul că oamenii au foarte mult de învățat de la animale nu este ceva străin. Primăvara, la o simplă plimbare prin parc, analizând cuplurile de rațe de pe lac, afli lucruri interesante despre modul în care ele trăiesc relația. Viata lor de cuplu este aparte. Pentru oameni, toate rațele sălbatice par la fel. Ele maronii, banale, ei colorați și frumoși. Rațele sălbatice sunt monogame, trăiesc toată viața cu același partener. La o privire mai atent aruncată pe lac, vei observa rate salbatice. Rațele înoată două câte două. Un el și o ea. Vei sesiza cel puțin două lucruri interesante.

Primul. Întotdeauna ea înoată în față. Ea este mereu prima, iar el o urmează cu sfințenie. Ea stabilește întotdeauna traseul. Ea cercetează prima locurile de unde-și pot procura hrana. Ea deschide drumul de fiecare dată. El sosește întotdeauna al doilea, o lasă pe ea să decidă dacă este sau nu în regulă. Dacă ea decide că este bine să rămână, rămâne și el. Dacă ea schimbă brusc direcția, el se oprește pentru câteva secunde și o urmează de îndată. Niciodată el nu schimbă direcția de inot și nici nu se abate de la traseul pe care ea îl impune. Și nu este vorba despre supunere, pur și simplu așa decurg ostilitățile. Sunt rate salbatice, dar deloc sălbatice. Oamenii nu sunt încă acolo. Oamenii încă învață să se urmeze unii pe alții, necondiționat. Indifernt cine pe cine urmează, învățăm de la rate salbatice.

Al doilea. Dacă din diverse motive el decide să-și ia zborul, ea va rămâne liniștită pe lac. Dar niciodată nu va rămâne pentru mult timp singură. Imediat își va face apariția un alt el lângă ea. Gata să-i ofere, ghici ce, aceleași lucruri pe care i le oferă partenerul stabil. Ea nu îl va respinge pe noul venit, ea își vede de treabă în continuare, indiferent cât de agitat este noul venit. Însă, în câteva zeci de secunde apare parcă de nicăieri partenerul stabil gata sa-l facă bucăți pe noul sosit. Niciodată noul sosit nu stă la bătaie. Negreșit își ia zborul, nu insistă și nu se mai întoarce a doua oară la ea după ce află că are partener. Oamenii încă învață să-și educe violența sau pornirile animalice. Indifernt cine pe cine bate, învățăm de la rate salbatice.

Rațele sălbatice duc o viață de cuplu simplă. Musculițele bețive au un ritual unic în ceea ce privește alegerea partenerului de viață. Pe de altă parte, instinctul de supraviețuire al furnicilor se poate confunda cu inteligența sau măcar cu conșiința. Viața pe Pământ ne oferă perspective interesante și situații multiple  de unde putem deduce că animalele, uneori sunt superioare omului.

Dacă bărbatul construiește drumurile, femeia este cea care îi trasează direcțiile. (Andre Levy)

Ai aflat? Am scris un roman pe care l-am cifrat. Ofer cheia de acces oricui este dispus să îl parcurgă. Detalii Aici, acum: Astăzi [roman]